Maailmamme on tehty kemikaaleista

Maailmamme on tehty kemikaaleista

Ovatko kaikki kemikaalit vaarallisia? Miten luonnon kemikaalit ja ihmisen tekemät kemikaalit eroavat toisistaan? Vastaukset löydät täältä.

Katso ympärillesi. Mitä näet? Parhaan ystäväsi puhelimen? Kynän? Uudet tennarisi? Ulkona olevan puun ikkunasta? Mitä luulet näillä erilaisilla asioilla olevan yhteistä? Aivan oikein! Ne kaikki koostuvat kemiallisista alkuaineista.

Kemialliset alkuaineet ovat maapallon kaikkien elollisten ja elottomien asioiden rakennuspalikoita. Niitä on meissä, kaikkialla ympärillämme ja kaikissa ostamissamme tavaroissa. Kemiallisia alkuaineita voidaan yhdistää lukemattomilla tavoilla, jolloin saadaan erilaisia kemiallisia aineita ja tuotteita .

Joka päiväisessä elämässä esimerkiksi ruuanlaitto on pelkkää kemiaa. Sairauksia ehkäisevät ja parantavat lääkkeet ovat kemikaaleja. Jopa vesi, ilma ja aurinko koostuvat kemikaaleista ja ilman niitä elämää ei yksinkertaisesti olisi olemassa.

Kemikaalit voivat olla luonnontuotteita tai ihmisen tekemiä

Monet kemikaalit esiintyvät luonnollisesti ympäristössä. Toiset on tehty ihmisen toimesta laboratorioissa ja kemian tehtaissa. Luonnon kemikaaleja ovat esimerkiksi sokeri, merisuola, klorofylli (aine, jonka takia kasvit ovat vihreitä), appelsiinien C-vitamiini ja puiden selluloosa. Luonnossa esiintyviä kemiallisia alkuaineita ja yhdisteitä käytetään ihmisen tekemien uusien kemiallisten aineiden ja tuotteiden raaka-aineina. Ikkunalasi esimerkiksi tehdään silikaateista, jotka ovat luonnossa esiintyviä maaperän mineraaleja. Paperi tehdään selluloosasta. Täysin ihmisen tekemiä kemikaaleja ovat esimerkiksi fluoratut yhdisteet, jotka tekevät urheiluvaatteista vedenpitäviä.

Suurin osa ihmisen tekemistä kemikaaleista parantaa elämämme laatua. Jotkin kemikaalit ovat suunniteltuja puhdistamaan kotimme, tiskimme tai vaatteemme. Jotkut on tarkoitettu tappamaan puutarhastamme tuhohyönteisiä tai rikkaruohoja. Bensiini ja polttoaineet ovat kemikaaleja, joita tarvitaan autoissa, lentokoneissa ja talojemme lämmittämisessä. Ihmisen tekemien kemikaalien luettelo on miltei loputon. Monilla näistä kemikaaleista on paljon hyötyjä ihmisille, mutta niillä voi myös olla joitakin vaarallisia vaikutuksia ihmisen terveydelle ja ympäristölle.

Sama kemikaali voi olla oikein käsiteltäessä harmiton ja hyödyllinen, mutta vaarallinen jos se päästetään väärään paikkaan.

Annos tekee myrkyn

On yleinen virhe ajatella että kaikki ihmisen tekemät kemikaalit ovat haitallisia ja kaikki luonnon kemikaalit ovat hyväksi meille. Monet luonnon kemikaalit voivat olla haitallisia ihmisen terveydelle. On monia esimerkkejä kasveissa ja eläimissä esiintyvistä kemikaaleista, jotka ovat myrkyllisiä ihmiselle jo hyvin pieninä määrinä.

Kemikaalien vaaramerkinnät

On olemassa tarkkoja sääntöjä, joilla varmistetaan että käyttämämme kemikaalit on pakattu turvallisesti ja merkitty varoitusmerkein. Löydät varoitusmerkkejä monista kodin kemikaaleista, kuten keittiösi konetiskiainetableteista ja valkaisu- ja kalkinpoistoaineista, sekä tuotteista kuten maalit, lakat ja puutarhakemikaalit.

On olemassa 9 erilaista varoitusmerkkiä ja monien kodin kemikaalien etiketeissä voi olla useampi kuin yksi näistä varoitusmerkeistä.

Useimmat varoitusmerkityt kodin kemikaalit eivät ole haitallisia terveydellesi – kunhan vain tiedät kuinka käsitellä niitä! Etiketissä on kaikki tarvittavat tiedot ja varoitukset, jotta voit käyttää tuotetta turvallisesti. Noudattamalla ohjeita kemikaalin varastoimisesta ja hävittämisestä voit vähentää riskiä altistua haitallisesti.

On lukuisia varokeinoja, joita noudattamalla sinä ja perheesi voitte helposti suojautua:

  1. Lue etiketti ja ohjeet turvalliseen käyttöön.
  2. Pidä kemikaalit alkuperäisissä pakkauksissa.
  3. Pidä kemikaalit pikkusisarusten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa.
  4. Älä koskaan sekoita kemikaaleja keskenään. 

Kemikaalifaktoja

  • Jokaisella kemikaalilla on oma tunnistenumeronsa – kuten jokaisella ihmisellä on oma sosiaaliturvatunnus.
  • Lähes 99% ihmisen painosta koostuu kuudesta kemiallisesta alkuaineesta: hapesta, hiilestä, vedystä, typestä, kalsiumista ja fosforista. Keskimääräinen ihmisvartalo sisältää 230 grammaa suolaa.
  • Matkapuhelin sisältää kemikaaleja kuten bromia, klooria, elohopeaa, lyijyä ja jopa pienen määrän kultaa.
  • Yksi teelusikallinen luonnossa esiintyvää botuliinia – joka on peräisin tietystä bakteerista – voisi tappaa 2 miljardia ihmistä.
  • Aikavälillä 1930 ja 2000 ihmisen tekemien kemikaalien tuotanto kasvoi maailmanlaajuisesti 1 miljoonasta 400 miljoonaan tonniin vuodessa.