Ole varovainen

Ole varovainen

Kaikki koostuu kemikaaleista. Miksi sitten jotkin kemikaalit ovat ihmisille vaarallisia? Ja mitä voit tehdä suojautuaksesi niiltä? Löydä vastauksia kysymyksiin tästä jutusta.

Olet tekemisissä monien erilaisten kemikaalien kanssa päivittäin. Kemikaaleja on ilmassa, vedessä ja ruoassasi, sekä tavaroissa kuten tietokoneissa, kosmetiikassa ja vaatteissa. Elimistöösi voi joutua kemikaaleja ruoan ja juoman kautta, hengitysilman kautta tai ihokosketuksen kautta.

Jotkut kemikaalit voivat olla ihmisille haitallisia. Mutta ennen kuin luet eteenpäin, sinun tulisi tietää, että voit suojautua haitallisilta kemikaaleilta olemalla varovainen.

Millaisia terveysvaikutuksia voi kemikaalilla olla?

Kemikaalit voivat joskus aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Vaikutus voi tapahtua pian sen jälkeen kun on ollut kosketuksessa kemikaalin kanssa. Vaikutus voi esimerkiksi olla ihon tai silmien ärsytys tai niiden vakava vaurio. Tällaisia ongelmia voi tulla, jos kotona tai työpaikalla sattuu onnettomuus tai jos tuotetta käyttää huolimattomasti.

Jotkut vaikutukset huomataan vasta pitkän ajan kuluttua sen jälkeen, kun ihminen on ollut kosketuksessa haitallisten kemikaalien kanssa. Tällöin henkilö on voinut olla toistuvasti ja pidemmän aikaa kosketuksessa kemikaalin kanssa. Tällaisia ​​vaikutuksia voivat olla keuhkojen, maksan ja muiden elinten vauriot, tai allergioiden puhkeaminen.

Lapset ja nuoret ovat usein herkempiä haitallisille kemikaaleille kuin aikuiset, sillä lapsi kasvaa ja kehittyy edelleen.

Tuotteet, joissa on terveysvaara, syövyttävä ja vakava terveysvaara varoitusmerkki

Grillinsytytysnesteessä, useimmissa vedenpitävän suojan antavissa suihkeissa ja monissa muissa kodin tuotteissa on yksi tai useampia varoitusmerkkejä etiketissä. Timantinmuotoinen varoitusmerkki ja etikettitekstit kertovat tuotteen käyttöön liittyvistä vaaroista. Etiketin turvallisuusohjeet kertovat myös, miten käsitellä tuotetta oikealla tavalla.

Terveysvaara

Tämä varoitusmerkki löytyy mm. puhdistusaineista, ilmanraikastimista ja pesuaineista.

 

Vakava terveysvaara

Tämä varoitusmerkki löytyy mm. grillisytytysnesteestä, liimasta, lakkabensiinistä ja polttoaineesta.

Syövyttävä

Tämä varoitusmerkki löytyy mm. wc-puhdistusaineesta, viemärinavaajasta, kalkinpoistajasta, pesuaineista ja kotitalouksien ammoniakista.

Ovatko kotitalouskemikaalit vaarallisia?

Tähän kysymykseen ei voi vastata yksinkertaisesti kyllä ​​tai ei. Pohjimmiltaan siihen vaikuttaa kemikaalin ominaisuudet ja se, kuinka paljon ja millä tavalla kemikaaleille altistuu.

Jos vahingossa läikytät grillisytytysnestettä käsivarrellesi, ihosi saattaa alkaa punoittaa ja se voi olla ärtynyt jonkin aikaa. Jos vahingossa satut nielemään grillinsytytysnestettä, voit tulla siitä hyvin sairaaksi. Toisaalta, jos käytät nestettä oikein grillin sytyttämiseen joutumatta kosketuksiin sen kanssa, ei kemikaalista ole mitään haittaa.

Tässä on toinen esimerkki. Talvikenkiesi tai lenkkariesi käsittely vedenpitäväksi tekevällä suihkeella tulisi aina tehdä ulkona tai huoneessa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Jos teet sen sisätiloissa ilman tuuletusta (esim ikkunat kiinni) saatat hengittää suihkeen höyryjä. Tämä voi aiheuttaa yskää ja voit ehkä tuntea huimausta ja saada päänsärkyä. Jos suihkutat saappaitasi tällä tavoin uudestaan ​​ja uudestaan ​​ keuhkosi saattavat lopulta vaurioitua.

Mitä voit tehdä suojautuaksesi?

On aina parasta jättää aikuisten käsiteltäväksi sellaiset tuotteet, joissa on varoitusetiketti! Tämä koskee esimerkiksi tuotteita, joiden etiketissä on Syövyttävä tai Vakava terveysvaara varoitusmerkki. Muut kemikaalit eivät ole niin haitallisia terveydelle, kunhan osaat käsitellä niitä varovasti. Tälläinen kemikaali voisi olla vaikka astianpesuaine.

On olemassa useita varotoimia, joita sinä ja perheesi voitte helposti tehdä suojellaksenne itseänne:

  1. Lue etiketti ja ohjeet turvallisesta käytöstä.
  2. Pidä kemikaalit alkuperäisessä pakkauksessa.
  3. Pidä kemikaalit poissa nuorempien sisarusten ja lemmikkien näkyviltä ja ulottumattomissa.
  4. Älä koskaan sekoita kemikaaleja toistensa kanssa.

Mitä tehdä, jos sattuu onnettomuus kemikaalin kanssa?

Valitettavasti onnettomuuksia kemikaaleilla sattuu joka päivä ihmisten kodeissa. Usein niissä on pienet lapset mukana. Jos joudut onnettomuuteen tai jos näet sellaisen, hälytä aina aikuinen apuun. Jos aikuisia ei ole lähellä, soita hätänumeroon 112. Hätänumero on usein älypuhelimen pikavalintanäppäimessä tai jos niin ei ole, lisää numero yhteystietoihisi. Jos kyseessä on myrkytysonnettomuus, voit myös aina soittaa myrkytystietokeskukseen. Puhelinnumero on: 09 471 977. Myrkytystietokeskus on avoinna yötä päivää joka päivä.